Rondslingerende was en andere Netelige Kwesties
31 oktober 2021 
3 min. leestijd

Rondslingerende was en andere Netelige Kwesties

Rondslingerende was, zwangerschapsperikelen, roddelen, ik wil (geen) kinderen (meer), puberende peuters, jengelende kinderen, tegenstribbelende tieners, verpieterende partners, vastgeroeste (schoon)ouders, kalverliefde, vader uit de kast, vakantiestress, financiële issues ... 

Een kleine greep uit meer of minder alledaagse kwesties, die prikken, jeuken, irriteren of ronduit pijnlijk zijn om te bespreken. En die we gewoonlijk willen vermijden. Als we deze gesprekken voeren op een rustig moment, onder het genot van een kopje thee, zal het minder heftig zijn. "Het is niet de laatste druppel die de emmer doet overlopen, maar de eerste." (Anthon).

Geluk lijkt onbereikbaar

Onze huiskamers, schoolklassen en buurten zijn gevuld met mensen (volwassenen en kinderen), die zich regelmatig machteloos, gefrustreerd, gekwetst, onbegrepen en niet gehoord, niet gezien en niet gewaardeerd voelen, maar daar niet over spreken. Mensen weten niet goed hoe en zijn bang voor de consequenties. Voldoening en geluk lijken onbereikbaar. Toch zijn er eenvoudige oplossingen voor alledaagse en meer ingewikkelde situaties. Voorkom spanning en misverstanden in een vroeg stadium door ze bespreekbaar te maken!

Hoe je dat doet lees je in "Netelige Kwesties". In "Netelige Kwesties", worden dit soort en meer dan zestig andere soms smeuïge en vaak aangrijpende voorbeelden uit het echte leven besproken en opgelost aan de hand van de 1-2-3 Opgelost! Methode. 

Van binnen en van buiten

Conflicten komen veel meer voor dan we ons realiseren: dagelijks meerdere malen per dag: misverstanden, mening-verschillen, innerlijk ongemak, een slecht gevoel, moeilijke gesprekken. Conflicten waarin we de hoofdrol spelen of als omstander betrokken zijn. Dit kan een flinke wissel trekken op onze relatie(s) en ons gevoel van geluk en voldoening.

 "Als kind stond ik al tussen iedereen in, proberen te bemiddelen, met het machteloze gevoel dat ik niet kon helpen en niet wist wat te doen. Ik was zelf conflict vermijdend en natuurlijk raakte ik juist daardoor betrokken bij conflicten en veroorzaakte deze zelf. Nog steeds loop ik dagelijks tegen kwesties op, maar nu weet ik handiger hiermee om te gaan, omdat ik het steeds subtieler zie en beter begrijp wat ik zelf eigenlijk wil. Hierdoor ervaar ik veel plezier en geluk, ongeacht mijn omgeving."

Elk probleem of - als het uit de hand loopt - conflict, is de weerspiegeling van een innerlijk conflict in de buitenwereld. Bedoeld om je bewust te maken van wat er in je leeft.  "De oplossing van het probleem ligt op een ander niveau dan het probleem zelf" (Einstein). Het nieuwe inzicht maakt dat het probleem en dus het conflict oplost. Dit is een vorm van ontwikkeling.


De Rode Draad

In dit boek laat ik ‘de Rode Draad’ zien uit (alternatief) psychologisch, (rechts)filosofisch en esoterisch materiaal.  De 1-2-3 Opgelost! methode uit het Evolutie Systeem is o.a. een vereenvoudiging van de lessen van Alcar doorgegeven aan Jozef Rulof (1950), van Seth doorgegeven aan Jane Roberts (1984), de Emotional Scale door Abraham doorgegeven aan Esther Hicks, de sferen en trappen uit het door Anthon aan William Gijsen en Joke de Wael doorgegeven Soulsystem met de DNA-code van de ziel (2000).

ALLES en IEDEREEN maakt ontwikkelingen door. Onze fysieke, mentale/geestelijke ontwikkeling door de Kind-, Puber-, en Volwassene fase is op alles van toepassing: de ontwikkeling van mensen, producten, diensten en methoden. De fasen hebben ieder een eigen karakter, eigen basisintenties, normen, waarden en lessen.  In de eerste pijler zijn we als een spons en verzamelen gegevens om te kunnen overleven. In de tweede pijler willen het onderscheid maken, onze eigen waarheid uitzoeken en onafhankelijk zijn. In de derde pijler maken we de synthese om de situatie te verheffen. We zien dat we elkaar nodig hebben voor het beste resultaat, maar zijn niet meer afhankelijk van elkaar.

Daarnaast geef ik handvatten die mijzelf hebben geholpen om te gaan met alle gevoelens en ervaringen rond mijn eigen innerlijke en uiterlijke conflicten en de leiding te nemen in mijn eigen leven en in mijn relaties.

Ego buigen

Ego buigen is nog niet zo gemakkelijk. In dit boek een praktisch en eenvoudig ‘1-2-3 Opgelost’ stappenplan om dat te kunnen doen en daarbij te begeleiden. Hiermee kun je in elke situatie de onderliggende machtsstructuren boven tafel krijgen, zodat je voor optimale omstandigheden kunt zorgen om écht bevredigende oplossingen te laten ontstaan. Want, wat we denken te willen, is meestal niet wat we wérkelijk willen. We zijn ons daar alleen (nog veel te vaak) niet bewust van.

De titel van het boek

De titel van dit boek is gekozen, omdat het juist de kwesties zijn die we gewoonlijk willen vermijden.  Ze ontstaan in onze meest intieme relatie(s). Als we deze gesprekken voeren op een rustig moment, onder het genot van een kopje thee, zal het minder heftig zijn. Vaak is een goed gesprek het enige dat nodig is.

Voor wie?

Dit boek is voor iedereen die het interessant vindt om ook met de kleinere problemen en kwesties in het dagelijks leven op een ‘verheffende’ manier om te gaan. Te werken aan fijne relaties. Want de kwaliteit van onze relaties bepaalt voor een groot deel ons geluk, in welke fase we ook zitten.

Verkrijgbaarheid

Het boek is vanaf 1 november 2021 (bij de start van de Week van de Mediation) verkrijgbaar bij boekhandels en op Bol.com. En natuurlijk ook via deze website:  Netelige Kwesties

Meer lezen over het Evolutie Systeem.

Live Lezing "Netelige Kwesties"

Het mag weer: daarom deze keer een gratis Live Lezing in Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8 te Alkmaar op donderdag 18 november a.s. om 20.00 uur.  Aanmelden kan hier.


Over de schrijver
Hilde Kroon is mediator en jurist, met meer dan 20 jaar ervaring in Nederland en België en praktijken in Alkmaar en Arnhem.