Hoe verder na een scheiding?
Misschien was het niet je eigen keuze en heb je je moeten conformeren aan de beslissing van de ander. Toch luidt je scheiding een nieuw begin in. Een nieuwe start. De scheiding is niet alleen een breuk met je partner, maar ook een breuk met het leven zoals je het gewend was. Dat kan voelen als een diep zwart gat. Maar ook als een fris nieuw begin. Hindernissen die je belemmeren om die frisse nieuwe start te maken, lijken soms onneembaar.
Dat weet ik uit eigen ervaring.
Rouwen
Het is zwaar om te bedenken wat je wilt met je ‘nieuwe’ leven, zolang je niet goed gerouwd hebt. Er is dan nog geen ruimte. We gaan rouw uit de weg, omdat we de pijn niet willen voelen. Hoe eerder je de pijn toelaat en elk hoekje ervan opzoekt, des te eerder komt er ruimte voor het nieuwe. Misschien weet je gewoon niet goed wat je wilt of hoe je het wilt. Mogelijk heb je je in relaties veel aangepast aan de ander en weet je niet precies wat je zelf wilt. Misschien weet je het wel precies, maar denk je dat het niet mogelijk is. Of je denkt dat je er nog niet klaar voor bent, omdat je nog in de ‘overlevings’-modus zit.
Wat wil ik eigenlijk echt?
Wat wil ik eigenlijk echt?
Ga er eens voor zitten en probeer zo onbevangen mogelijk een lijstje te maken van wat jouw verlangens zijn. Maak de verlangens ‘los’ van een persoon.
Bijvoorbeeld als het om een liefdesrelaties gaat: Ik zou in een relatie willen ervaren dat …….
Draai vervolgens het blaadje om en schrijf op in andere bewoordingen.
Patronen doorbreken
Zelfs als je een nieuwe relatie hebt, is het goed regelmatig even stil te staan – net zolang tot het geen pijn meer doet – bij wat in het verleden in vorige relaties is gebeurd.
Onderzoek je intenties, verwachtingen en teleurstellingen. Wat was jouw aandeel? Hoewel je door dit onderzoek nu terugkijkend misschien wel spijt hebt van zaken die je gezegd of gedaan hebt, of van de keuzes die je (on)bewust maakte, is het wijs om stil te staan bij waarom het goed is dat jullie uit elkaar zijn. Dit maakt dat je de situatie zoals die is accepteert, zoals die is. Dat is nodig om positief te blijven en niet in een negatieve, energieslurpende slachtoffer-positie te blijven hangen. Al mag je natuurlijk best een tijdje je wonden likken.
Kijk ook goed of je niet toch dezelfde fouten herhaalt in je huidige relatie.
Niet alleen haar schuld
Een man heeft na 30-jaar huwelijk een vrouw leren kennen, die in hem ziet en herkend wat zijn vrouw niet zag. Hierdoor werd hij verliefd op deze dame. Hij verliet het huwelijk. Na een paar maanden met de andere vrouw te zijn geweest, valt hij in een depressie. Door zijn zelfonderzoek ziet hij dat zijn keuzes en gedrag in het huwelijk ook moeizaam maakte. Het lag echt niet allemaal aan zijn vrouw. Hij ziet nu dat zij van alles deed, op haar manier, om de situatie beter te maken. Hij heeft spijt dat hij zijn vrouw niet meer gewaardeerd heeft. Door zijn inzicht, vergeet hij echter nu zijn huidige partner te waarderen voor precies datgene wat hij in zijn miste huwelijk miste.
Hij dreigt dezelfde fout te maken: hij ziet niet wat er is. Zijn nieuwe partner geeft hem de tijd om de situatie te verwerken en ze praten hier regelmatig over. Na verloop van tijd, kan de man alles een plek geven en richt hij zijn focus en aandacht weer op wat er is. De reden van de scheiding is diepgaander dan de irriaties over en weer. Het goede van zijn beslissing om het huwelijk achter zich te laten komt ook weer in beeld. Zijn ex waardeert dat hij de dingen nu in perspectief ziet.
Eerst alleen blijven?
Veel mensen zeggen dat het het beste is om een tijdje alleen te zijn na een scheiding. Het is inderdaad zo dat het helpt om weer helemaal jezelf te worden en de invloeden van buitenaf los te laten, zodat je weer vanuit jezelf een nieuwe partner kunt aantrekken die beter bij je past, vanuit je huidige staat van zijn.
Toch is het natuurlijk niet per definitie nodig.
Vanuit het Evolutie Systeem kunnen we het bijvoorbeeld als volgt bekijken:
- We hebben soms een nieuwe relatie nodig om de stap uit de vorige te kunnen maken. Het zwarte gat van alleen verder te (moeten) gaan en op niemand terug te kunnen vallen, is best groot en beangstigend. Bovendien zijn we toch sociale wezens.
- We mogen best meteen een nieuwe relatie, want waarom treuren? We mogen gelukkig zijn en waarom dat niet delen met anderen? Wel handig om je verleden te verwerken, daar voldoende ‘alleen-tijd’ voor te nemen en aan jezelf te werken om niet dezelfde fouten te herhalen.
- We oordelen hier niet over en veroordelen het ook niet. Het is begrijpelijk. En ach, we maken vast wel weer andere, nieuwe fouten, om van te leren!
Scheiden is Leiden
Scheiden is lijden, maar zal tot veel goeds leiden. De leiding over jezelf in je eigen leven, met of zonder relatie.
In het boek “Scheiden is Leiden” de theorie die je helpt om de leiding te hebben. En een heleboel voorbeelden van gesprekken waar je tegenaan loopt als je in of bij een scheiding betrokken bent.