Moet ik toestemming geven voor een verre reis van mijn kinderen met mijn ex?
18 april 2021 
4 min. leestijd

Moet ik toestemming geven voor een verre reis van mijn kinderen met mijn ex?

Mijn ex wil de kinderen meenemen op verre reizen in exotische oorden. Hoe zit het met de toestemming?

In dit artikel zetten we de verschillende overwegingen en mogelijke oplossingen op een rijtje.

Avontuurlijk en leerrijk

De meeste mensen houden van reizen en de kans om een reis naar exotische orden te maken is voor velen een opwindende ervaring, die ze graag met hun kinderen willen ondernemen. Hoewel reizen met kinderen een flinke uitdaging zijn, is het een groot avontuur. De opwinding van het delen van ervaringen die ze nooit meer gaan vergeten, cultuur proeven, kennis maken met andere keukens, ontmoeten van vrienden en mogelijk familie, dit alles kan het leven van kinderen verrijken en ontwikkelen.

Onveilig

Hoewel het een goot avontuur is voor de reizigers kan de ouder die achterblijft bezorgd zijn en mogelijk angstig om de veiligheid en/of gezondheid.

Sommige ouders zullen zich zorgen maken over een bepaalde reisbestemming. Het kan zijn dat het onveilig is door politieke onrust of armoede, dat er beperkte toegang is tot spoedeisende en medische diensten.

Het kan ook zijn dat de achterblijvende ouder bang is voor kinderontvoering.  In het Haags Verdrag (Haagse Conventie) is door heel wat landen over de wereld afgesproken  dat het kind door de autoriteiten van het land waar het naar toe is gereisd, moet worden teruggebracht.

Het is dus van belang te controleren welke landen dit Verdrag hebben ondertekend. https://nl.wikipedia.org/wiki/Haags_Kinderontvoeringsverdrag

Sommige ouders kunnen legitieme zorgen hebben over hun kinderen die naar het buitenland reizen. Misschien is er een slechte ervaring geweest waarbij kinderen niet op het afgesproken tijdstip thuis zijn gekomen of dat hun kinderen mogelijk onnodig in gevaar zijn gebracht.

Indien hier sprake van is kan een gerechtelijk bevel worden gegeven dat voorkomt dat een ouder een kind/ren het land uit neemt. In het bevel kan ook gedetailleerd beschrijven worden hoe lang kinderen weg mogen zijn en naar welke bestemmingen ze wel en niet mogen reizen. Dit kan sommige ouders wat gemoedsrust geven.

Als er echte bezorgdheid bestaat dat kinderen het land uit kunnen worden gehaald en niet kunnen worden teruggestuurd, moeten ouders juridisch advies inwinnen over luchthavenwachtlijsten of paspoorten die in het bezit zijn van een derde partij.

Buitenlandse reizen kan een gevoelig onderwerp zijn. Zeker als de en ouder familie in het buitenland heeft. Het is Meestal belangrijk voor deze ouder dat de kinderen ook iets mee krijgen van de cultuur en relaties opbouwen met de buitenlandse familie.

De kinderen hebben hier ook recht op. Het is belangrijk dat beide ouder respect hebben voor de culturele achtergrond van de kinderen en bemoedigen dat zij dit – op een veilige manier –  ervaren.

Het helpt natuurlijk als de ‘normale’ omgangsregeling goed verloopt en er vertrouwen is tussen de ouders dat zij de kinderen niet aan onnodige gevaren blootstellen.

kind en cultuur

Verborgen belangen

Als tussen de ouders sprake is van een groter verschil in vermogen of inkomen, kan onderhuids spelen dat de ene ouder de andere ouder het reizen niet gunt. Mogelijk kan de minder fortuinlijke ouder niet eenzelfde soort avontuur bieden aan de kinderen en is deze bang dat de kinderen de andere ouder daardoor leuker en interessanter vindt.

Vaak wordt gezegd over de weekendregeling: “Het kind onthoudt de leuke weekenden en vergeet de dagelijkse routine bij de verzorgende ouder”.  Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in.  Ook zijn er tal van manieren om hier evenwicht in te brengen.

Sommige ouders zijn juist heel blij dat hun kinderen de kans krijgen te reizen, maar willen ze niet dat ze voor langere tijd weg zijn.

Plan en bespreek ruim van tevoren

Juist vanwege de bezwaren is het verleidelijk om de plannen pas op het laatste moment te bespreken. Hiermee wordt het lastiger voor de andere ouder om er een stokje voor te steken. De teleurstelling zal groot zijn als de plannen al gemaakt en de tickets al geboekt zijn.

Toch kan juist door ruim van tevoren de plannen te bespreken, de andere ouder aan het idee wennen. Perspectieven worden rustig uitgewisseld en besproken. Oplossingen zoeken die aan de bezwaren tegemoet komen. Het geeft de tijd erover na te denken. Besproken kan worden welke bestemmingen wel of niet geschikt zijn en welke voorzorgsmaatregelen te nemen.

De verschillende perspectieven die de ouders hebben, kunnen zo toch bij elkaar komen en de verschillen overstegen worden.

Informatie over de reis delen

Het kan helpen als de beide ouders elkaar op de hoogte houden van de voortgang, accommodatie, reisschema’s en activiteiten. Het uitwisselen van de contact- en adresgegevens. Zo kunnen de kinderen hun avonturen ook met de andere ouder blijven delen en intieme momenten hebben. Houd bijvoorbeeld hetzelfde contactschema aan als gedurende de ‘normale’ week.

treinreis

Toestemming geven?

Om kinderontvoering tegen te gaan, heeft de reislustige ouder uitdrukkelijk toestemming nodig om met een minderjarig kind te reizen. De Koninklijke Marechaussee let extra goed op minderjarige kinderen.

Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering. De toestemming of het feit dat geen toestemming gegeven hoeft te worden moet kunnen worden aangetoond. Denk aan het geval dat een ouder overleden is.

Meer informatie en verschillende formulieren die hiervoor beschikbaar zijn, vind bij je op de website van de Rijksoverheid.

De toestemming kan ook op andere wijze bewezen worden. Het gebruik van dit formulier maakt de controle voor de marechaussee wel makkelijker. Zo voorkom je vertraging en loopt je niet het risico dat je je vlucht mist.

Toestemming weigeren?

Hoewel de toestemming verplicht is, kun je als ouder niet zomaar toestemming weigeren.

De weigering moet gebaseerd zijn op steekhoudende argumenten en belangen, zoals hiervoor aangegeven.

De reislustige ouder kan via de rechter vervangende toestemming vragen als deze meent dat de toestemming onterecht geweigerd wordt.

Vallen de kosten van vaccineren onder de kinderkosten?

Een ander punt van mogelijke onenigheid is de vraag of de kinderen gevaccineerd moeten worden. En wie de kosten daarvan moet dragen.

Hier zijn geen wettelijke regels voor.

Vinden beide ouders de reis belangrijk voor de ontwikkeling, dan laten ze vaccinatie onder de kinderkosten vallen. Is dat niet het geval, dan zal de andere ouder als argument aandragen dat deze kosten voor de ander zijn. Net zoals verblijfskosten en reiskosten. Deel de kosten als je zeker wilt weten dat het kind gevaccineerd wordt.
Hulp inschakelen

Vind je het lastig om het reizen bespreekbaar te maken of heb je twijfels over het verlenen van de toestemming. Schroom niet om een mediator in te schakelen en onder begeleiding van gedachten te wisselen.

Plan hier een afspraak.

 

Voorkom escalatie van de situatie: gebruik de tips uit de gratis Navigatie Gids.

Over de schrijver
Hilde Kroon is mediator en jurist, met meer dan 20 jaar ervaring in Nederland en België en praktijken in Alkmaar en Arnhem.
Reactie plaatsen