Indexering Alimentatie 2025
17 november 2024 
3 min. leestijd

Indexering Alimentatie 2025

Wat is het indexeringspercentage voor alimentatie 2025

Jaarlijks moet in principe de partneralimentatie én de kinderalimentatie geïndexeerd worden. Voor 2025 is het indexeringspercentage vastgesteld op 6,5%. 

Door deze aanpassing wijzigt het alimentatiebedrag dat jij komend jaar aan partner- en/of kinderalimentatie ontvangt of betaalt. De minister van Justitie bepaalt wat het wettelijke indexering percentage, de alimentatie indexatie, volgens de Trema-normen voor het elk jaar wordt. Deze aanpassing is nodig, omdat onder meer door inflatie de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen.

Is de jaarlijkse alimentatie indexering verplicht?

De indexering van de kinderalimentatie is een dwingende maatregel. Je kunt niet met behulp van een onderlinge afspraak bepalen de indexering van de kinderalimentatie weg te laten. 

Voor de partneralimentatie is de indexering in beginsel ook verplicht, maar de indexatie kan worden uitgesloten of aangepast op basis van afwijkende afspraken die zijn vastgelegd in het scheidingsconvenant. Een afwijkend of vast percentage kan worden afgesproken. De indexering kan ook gekoppeld worden aan de inflatiecorrectie van het salaris.

Als alimentatiebetaler ben je dus in principe wettelijk verplicht de indexering toe te passen. Ook als jouw loon niet omhoog is gegaan of als jouw eigen kosten gestegen zijn, ben jij verplicht om de alimentatie indexering toe te passen.

De nieuwe alimentatie indexering gaat in per 1 januari van elk jaar.

Hoe bereken je de indexering alimentatie 2025?

Het indexering percentage alimentatie 2025 is vastgesteld op 6,5 procent.
De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen.

Je kunt de indexering als volgt berekenen: neem het alimentatiebedrag van de partner- en/of kinderalimentatie van dit jaar en vermenigvuldig dit bedrag met het indexeringspercentage.

Concreet bereken je de indexering van de partner- en kinderalimentatie zo: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexering percentage 2025 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 500,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (500/100) x 6,5 + 500 = € 532,50. 

Je kunt de berekening ook uitvoering via deze link van het LBIO (Landelijke Bureau Inning Onderhoudsbijdragen):.

Hoe voer je de alimentatie indexering door?

Als alimentatiebetaler moet je zelf de alimentatie indexering toepassen. Je ontvangt hier geen bericht van en het bedrag wordt niet automatisch aangepast. Als jij de indexering niet jaarlijks doorvoert, dan kan jouw ex-partner de indexering tot vijf jaar terug vorderen. Het kan dan om behoorlijke bedragen gaan. Bereken dus voor jezelf meteen het nieuwe alimentatiebedrag en zorg ervoor dat je per 1 januari 2025 het nieuwe alimentatiebedrag aan je de andere ouder/ex-partner voldoet.

Wat waren de indexeringspercentages in de voorgaande jaren?

Het percentage waarmee de alimentatie elk jaar geïndexeerd dient te worden, is elk jaar verschillend. In de voorgaande jaren zijn dit de jaarlijkse indexeringspercentages geweest:

  • 2024: 6,2 procent
  • 2023: 3,4 procent
  • 2022: 1,9 procent
  • 2021: 3 procent
  • 2020: 3,5 procent
  • 2019: 2 procent
  • 2018: 1,5 procent
  • 2017: 2,1 procent
  • 2016: 1,3 procent
  • 2015: 0,8 procent
  • 2014: 0,9 procent

Wat als mijn ex-partner de alimentatie niet verhoogt met de indexatie?

Heeft de alimentatiebetaler over het afgelopen jaar of jaren de indexering niet toegepast? Je kunt dan alsnog de verhoging claimen.

De achterstallige alimentatie en indexering kan met terugwerkende kracht worden opgeëist, maar wel maximaal tot 5 jaar terug. Hierna verjaart dit recht. Je kunt de verjaring stoppen door voor het verloop van deze 5 jaar termijn jouw ex-partner aan te schrijven. Als je dat doet wordt deze termijn nogmaals met 5 jaar verlengd.

Mocht jouw ex-partner niet of niet positief reageren op jouw verzoek het achterstallige bedrag alsnog aan jou over te maken, kun jij je in veel gevallen wenden tot het LBIO. Er wordt dan echter wel als voorwaarde gesteld dat de alimentatieverplichting van je ex-partner is vastgelegd in een beschikking van de rechtbank of convenant dat langs de rechter is opgenomen in een beschikking. 

Indien je, zonder tussenkomst van de rechtbank of mediator, afspraken hebt gemaakt met je ex-partner moet jij je eerst met een advocaat tot de rechter wenden om de alimentatie alsnog vast te laten leggen.

Je kunt natuurlijk ook de mediator inschakelen om dit bespreekbaar te maken.

Wanneer is de indexering van de alimentatie 2026 bekend?

De hoogte van indexering van de alimentatie wordt ieder jaar in november door de overheid vastgesteld en bekend gemaakt in de maand november..

Alimentatie herberekenen

Naast de wettelijke alimentatie indexering kun je te maken krijgen met gewijzigde omstandigheden in jouw leven of het leven van jouw ex-partner of de kinderen. Je kunt te maken krijgen met verandering van inkomen, een nieuwe baan met een gewijzigd inkomen of een nieuwe relatie. Door deze veranderingen kan het noodzakelijk zijn om de gemaakte afspraken over de partner- en kinderalimentatie te laten herzien. Je kunt dan een herberekening van de alimentatie laten uitvoeren om te bekijken welk alimentatiebedrag bij de nieuwe situatie past. Dit kun je ook via de mediator bespreekbaar maken.

Meer weten over partner- of kinderalimentatie?

Heb jij vragen over de indexatie of andere algemene vragen over partneralimentatie of kinderalimentatie? Of wil jij de alimentatie laten berekenen? Neem dan gerust contact met ons op. 

Over de schrijver
Hilde Kroon is mediator en jurist, met meer dan 20 jaar ervaring in Nederland en België en praktijken in Alkmaar en Arnhem.
Reactie plaatsen