Drie Geheimen voor een Goed Huwelijk
Een Goed Huwelijk?
Een goed huwelijk. Wie wil dat nu niet? Wat mensen als een ‘goede’ relatie ervaren of we ze daarvan verwachten is zo verschillend als dat ieder mens uniek is.
Toch zijn er een aantal aspecten die ‘universeel’ zijn. Als je daar aandacht voor hebt in de relatie heb je in ieder geval een goede basis voor een bevredigende relatie.
In dit artikel een overzicht van deze drie ‘universele’ aspecten.
Aan een goede relatie moet je werken?!
Aan een goede relatie moet je werken, wordt gezegd. Is dat zo? Kan het niet makkelijker? Als je al wilt werken, begin met werken aan jezelf.
We onderscheiden twee typen mensen, die hun groeiproces heel anders aanpakken. Ben je van hetzelfde type, dan heb je grote kans dat jullie relatie lang en gelukkig is. Het is het eerste geheim voor een goed huwelijk! Maar verschillen jullie dan kan dit problemen veroorzaken.
Waar moet je dan aan denken? Verschil in aanpak van situaties?
Meer hierover kun je bekijken in het vrij te volgen webinar (replay): De Drie Geheimen voor een Goed Huwelijk
Delen we dezelfde normen en waarden?
Delen jullie dezelfde normen en waarden? Wat heerlijk, alles gaat dan bijna als vanzelf. Je zult weinig grote meningsverschillen hebben. Jullie doen wat je doet om dezelfde reden. Vermoedelijk is dat ook een reden waarom jullie elkaar zijn tegengekomen en aantrekking voelden.
Zijn deze normen en waarden onveranderlijk of niet? Weet je goed wat je normen en waarden zijn? Meer hierover kun je bekijken in het vrij te volgen webinar (replay): De Drie Geheimen voor een Goed Huwelijk
Samenwerken: 1+1 = 3
Als je samen aan hetzelfde doel werkt en je combineert jullie verschillende talenten en vraagt elkaars hulp op de vlakken waarin je minder goed bent, dan zullen jullie de gestelde doelen zeker bereiken!
Als jullie samen een kindje krijgen, dan weet je dat één plus één drie is. Waar twee bijeen zijn ontstaat altijd meer. Dit geldt op alle vlakken. Een relatie kan ‘vruchtbaar’ zijn op vele manieren.
Hoe ‘vruchtbaar’ is jouw relatie? Weet je precies wat jouw talenten zijn? En weet je ook wat je minder goed kan? Zie jij je eigen blinde vlekken? Wanneer vraag jij hulp aan je partner? Waar liggen jullie doelen en hoe kun je elkaar daarin versterken? Raak je weleens verstrikt in machtsstrijd? Of zit je elkaar juist in het vaarwater?
Meer hierover kun je bekijken in het vrij te volgen webinar (replay): De Drie Geheimen voor een Goed Huwelijk
Geen relatietherapie, maar relatiemediation?
Tijdig de scheurtjes opmerken, bespreken en herstellen is de sleutel voor het geluk in elke relatie.
Ik pleit er dan ook voor pre-mediation te gebruiken als APK voor je relatie. Het is veel gemakkelijker om samen eens per jaar echt om de tafel te gaan om over de ‘moeilijke’ issues te praten, als daar een derde bij betrokken is. Een derde die niet de therapeut gaat uithangen, maar wel kennis heeft van zaken. We laten het anders al snel verslonzen. Als er geen CBR was die ons jaarlijks herinnert aan de APK voor onze auto (en deze niet verplicht) was, zouden we het vermoedelijk ook niet doen of in ieder geval vaker vergeten of uitstellen.
Pre-mediation is geen relatietherapie. De relatie is prima. Het gaat om het met elkaar praten over onderwerpen waar je anders niet zo snel toe komt, die wat gevoelig liggen of waar je zelf nog niet echt zicht op hebt. Met als doel te voorkomen dat problemen conflicten worden en dat scheidingsbemiddeling nodig is. Geen relatietherapie, wel relatieverbetering.
In elk goed gesprek spelen argumenten, belangen en verlangens een rol, maar deze komen niet altijd goed uit de verf. Wat vindt de één redelijk en wat vindt de ander? Waarom? Hoe zou het zijn als je later terugkijkt? Hierbij speelt de ‘balans van geven en ontvangen’ een grote rol. In pre-mediation wordt met deze zaken rekening gehouden en er wordt gekeken op welke wijze jullie daarmee om willen gaan.
Navigeren kun je leren
Voorkom escalatie van de situatie: gebruik de tips uit de gratis Navigatie Gids.